Μοναδική σύσταση του μητρικού γάλακτος

Μια σταγόνα μητρικού γάλακτος αποτελείται από 4000 ζωντανά κύτταρα. Ρυθμίζει τις διάφορες ανάγκες του μωρού σας και συνεχώς αλλάζει η σύστασή του. Εξαρτάται από την ηλικία του μωρού σας, την ώρα της ημέρας και το αντίστοιχο γεύμα. Μερικές φορές η σύνθεσή του μπορεί να αλλάξει ακόμη και κατά την διάρκεια ενός θηλασμού όταν η ζάχαρη και τα λιπαρά περιέχονται σε συγκεκριμένες ποσότητες.Στην αρχή του γεύματος το γάλα φαίνεται πιο νερουλό (μεταβατικό γάλα), στο ξεκίνημα της αντίδρασης για να βγει το γάλα περιέχει πολύ περισσότερα λιπαρά (ώριμο γάλα) και έχει κρεμώδη άσπρη υφή.

Το μεταβατικό γάλα σβήνει τη δίψα του μωρού ενώ το ώριμο ικανοποιεί την πείνα του. Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις σημαντικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και σημαντικά ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού και πληρεί όλες τις απαιτήσεις υγιεινής.

Έναρξη σχηματισμού του γάλακτος

Πρωτόγαλα

Τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σχηματίζεται το πρωτόγαλα. Είναι κίτρινο, παχύρρευστο και ευκολοχώνευτο. Περιέχει πολλές παραπάνω πρωτεΐνες (συγκεκριμένα αντισώματα) και λιγότερα λιπαρά από το ώριμο γάλα. Αυτά τα αντισώματα προστατεύουν το εντερικό τοίχωμα του μωρού από μολύνσεις. Το πρωτόγαλα περιέχει τρεις φορές τη συγκέντρωση σε νάτριο, η οποία βρίσκεται στο ώριμο μητρικό γάλα. Ως εκ τούτου ένα υγιές μωρό δεν χρειάζεται πολλά υγρά τις πρώτες μέρες της ζωής του, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το ήδη υπάρχον πρωτόγαλα είναι συνήθως αρκετό. Το πρωτόγαλα επίσης υποκινεί την δράση των εντέρων, το meconium εκκρίνεται πιο γρήγορα και ο κίνδυνος ίκτερου μειώνεται.

Μετατροπή από πρωτόγαλα σε ώριμο μητρικό γάλα

Η σταδιακή μετατροπή σε ώριμο μητρικό γάλα γίνεται μεταξύ της 2ης και 4ης ημέρας μετά την γέννηση του μωρού (μερικές φορές μεταξύ της 6ης και της 7ης μέρας και στις μητέρες που έχουν πρόωρα μωράκια μεταξύ της 10ης και της 14ης μέρας). Το ξεκίνημα αυτής της φάσης σταματάει τη μείωση του αρχικού γάλακτος. Διαρκεί περίπου 14 μέρες. Τα στήθη γίνονται πιο ζεστά, είναι βαρύτερα και οι φλέβες γίνονται ορατές. Οι αδένες του μαστού συχνά φουσκώνουν, νιώθετε το στήθος σκληρό και είναι επώδυνο. Σε αυτή την περίπτωση συστήνουμε τη χρήση του Πακέτου Θερμοκρασίας της AMEDA (Κομπρέσα) ως κρύα κομπρέσα. Συχνός θηλασμός του μωρού και τακτικό μασάζ στο μαστό έχουν επίσης δραστικά αποτελέσματα.

Ώριμο μητρικό γάλα

Αφού περάσουν 2 εβδομάδες, το μητρικό γάλα θα έχει προσαρμοστεί στην πυκνότητα και την ποσότητα για την όσο δυνατόν γρηγορότερη ανάπτυξη του μωρού σας. Το μητρικό γάλα τώρα αναφέρεται ως «ώριμο».

Μασάζ και συμπίεση του μαστού

Το μασάζ στο στήθος ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο μαστό καθώς και τη ροή του γάλακτος και έχει θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή του γάλακτος. Το μασάζ θα πρέπει με λίγα λόγια να προηγείται του θηλασμού συγκεκριμένα τις πρώτες μέρες και εβδομάδες μετά την γέννηση του μωρού σας για να αποφευχθεί η συμφόρηση. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για την προστασία του στήθους από φλεγμονές. Το μασάζ στο μαστό πρέπει να γίνεται απαλά και όχι να είναι επώδυνο. Τα χέρια πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα πριν από κάθε μασάζ.

Οδηγίες:

1. Τοποθετείτε το μαστό μεταξύ των χεριών σας, τα οποία θα πρέπει να τα κρατάτε οριζόντια και κινήστε τους αδένες του ιστού πίσω και μπροστά όπως φαίνεται στην εικόνα.
Έπειτα επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τοποθετώντας το μαστό μεταξύ των χεριών τα οποία θα είναι κατακόρυφα.
2. Το ένα χέρι κρατάει το μαστό. Τοποθετήστε τρία με τέσσερα ακροδάχτυλα του άλλου σας χεριού επίπεδα επάνω στο μαστό και κάντε μασάζ στους αδένες με κυκλικές κινήσεις. Οι άκρες των δακτύλων μετακινούνται 2-3 εκατοστά κάθε φορά και η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να κάνετε μασάζ σε όλο σας το μαστό. Το μητρικό γάλα πάντα προσαρμόζεται στην ηλικία του μωρού σας το μωρό σας γνωρίζει τι είναι καλό! Έπειτα επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τοποθετώντας το μαστό μεταξύ των χεριών τα οποία θα είναι κατακόρυφα.
3. Χρησιμοποιήστε τα δάκτυλά σας για να χαϊδέψετε απαλά το μαστό από τη βάση της άλω μέχρι τη θηλή. Μέσω αυτής της κίνησης μπορείτε να φέρετε το γάλα σε κατάσταση για να ρέει.
4. Προσπαθήστε απαλά να πιέσετε να βγει μια σταγόνα γάλα τοποθετώντας τον αντίχειρα και το δάκτυλο (όπως φαίνεται στην εικόνα) πίσω από την άλω και πιέζοντας λίγο ελαφρά προς την κατεύθυνση του στέρνου. Έπειτα εφαρμόζοντας ελαφριά πίεση, κινήστε τον αντίχειρα και το δάκτυλο προς τη θηλή χωρίς να τρίβεται το δέρμα.
5. Η ρυθμική επανάληψη του βήματος 4 γύρω από την άλω μπορεί να χαλαρώσει ένα σφιχτό μαστό ή ακόμη και να το αδειάσει. Εναλλακτικά μπορείτε να βγάλετε το μητρικό γάλα χρησιμοποιώντας μια ήπιας λειτουργίας συσκευή άντλησης μητρικού γάλακτος (θήλαστρο) (π.χ. τα μοντέλα Elite ή Lactaline Personal της Ameda).

Φροντίδα του στήθους

Το στήθος δεν χρειάζεται ειδικούς κανόνες υγιεινής κατά την διάρκεια του θηλασμού. Καθημερινό ξέπλυμα ή πλύσιμο είναι επαρκή. Παρόλα αυτά αποφεύγετε να έρχονται οι θηλές σας σε επαφή με σαπούνι ή αφρόλουτρα, καθώς έτσι καταστρέφεται η φυσική προστασία του δέρματος. Μετά το θηλασμό βγάλτε μια σταγόνα μητρικό γάλα όπως περιγράφηκε παραπάνω και απλώστε το πάνω στη θηλή σας.

Σε περίπτωση ευαισθησίας, ελαφρού κοκκινίσματος, στεγνών ή σκασμένων θηλών, ειδικά προϊόντα φροντίδας, όπως υψηλής ποιότητας αλοιφή Λανολίνης για τις θηλές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ανατομία και φυσιολογία

Οι πρώτοι 12 μήνες

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

 Ο πρώτος χρόνος ζωής του μωρού είναι απίστευτος όσο αναφορά την ανάπτυξη του αλλά και την αυξημένη όρεξη του! Η μητέρα μπορεί να χαλαρώσει περισσότερο και να απολαύσει το θηλασμό  γνωρίζοντας τι την περιμένει.

Χωρητικότητα στομαχιού του μωρού τις πρώτες  10 μέρες.

Στην αρχή του θηλασμού οι μητέρες μπορεί να ανησυχήσουν για το αν παρέχουν αρκετό γάλα στο μωρό τους.  Σύμφωνα με την παρακάτω εικόνα, μια μητέρα μπορεί να νιώσει άνετα διότι παρέχει αρκετό γάλα.  Την 1η  ημέρα η χωρητικότητα του στομαχιού του μωρού είναι περίπου στο μέγεθος  μίας μπίλιας, την 3η  ημέρα φτάνει το μέγεθος μιας μπάλας ping pong , και την  10η μέρα φτάνει περίπου το μέγεθος ενός αυγού.

  • ΜΠΙΛΙΑ = Κατά προσέγγιση χωρητικότητα στομαχιού νεογέννητου την 1η ημέρα
  • Μπαλάκι Ping Pong = Κατά προσέγγιση χωρητικότητα στομαχιού νεογέννητου την 3η  ημέρα
  • Μεγάλο Αυγό = Κατά προσέγγιση χωρητικότητα στομαχιού νεογέννητου την 10η ημέρα
  • Μπαλάκι baseball = = Κατά προσέγγιση χωρητικότητα στομαχιού ενός ενήλικα

 

ΜΠΙΛΙΑ –> 5-7ml

Μπαλάκι Ping Pong –> 22-27ml

Μεγάλο Αυγό –> 60-81ml

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 4η ΗΜΕΡΑ

Τα γεγονότα:

  • Το στομάχι ενός νεογνού είναι τόσο μικρό όσο μια μπίλια. Κατά τη γέννηση έχετε την απαραίτητη ποσότητα για να το γεμίσετε.
  • Τα στήθη σας δεν είναι ποτέ άδεια.
  • Όταν ο θηλασμός γίνεται σωστά, τα νεογέννητα συνήθως είναι καλύτερα χωρίς νερό ή φόρμουλα.
  • Περισσότερος θηλασμός θα επιφέρει περισσότερο γάλα.
  • Οι περισσότερες μητέρες μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα για δίδυμα, τρίδυμα και παραπάνω.
  • Κρατήστε το μωρό σας κοντά στο δέρμα σας για περισσότερη ευκολία στο θηλασμό.

Τι να περιμένετε :

  • Πάρα πολύ θηλασμό.
  • Οι θηλές σας μπορεί να νιώθουν τρυφερές τα πρώτα 1 με 2 λεπτά και εν συνεχεία να νιώθουν καλύτερα.
  • Εάν το μωρό σας είναι ανήσυχο, κάντε εναλλαγές στα στήθη σας.
  • Να περιμένετε 1-2 βρεγμένες πάνες κάθε μέρα και μαύρα κόπρανα.
  • Πολλά νεογνά χάνουν περίπου το 10% του βάρους τους όταν γεννήθηκαν μέχρι την 4η ημέρα.

 Πράγματα να μάθετε :

  • Εξασκήστε καθιστό θηλασμό με την κοιλιά του μωρού σας να ακουμπήσει το σώμα σας έτσι ώστε να θηλάζετε αλλά και να ξεκουράζεστε.
  • Για μεγαλύτερη άνεση βοηθήστε το μωρό σας να ‘’αγκιστρωθεί’’ καλά στο στήθος σας. Αν πονάτε ζητήστε βοήθεια.
  • Σιγουρευτείτε ότι ταΐζετε το μωρό σας τουλάχιστον 8 φορές την ημέρα. Τα ταΐσματα μπορούν να συμβούν κοντά το ένα στο άλλο. Αν χρειαστεί καθοδηγήστε το μωρό σας στο στήθος όταν είναι νυσταγμένο ή όταν βρίσκεται σε ελαφρύ ύπνο.
  • Ρωτήστε από πού μπορείτε να πάρετε βοήθεια αν χρειαστεί.

Από τη 4η ημέρα έως την 6η εβδομάδα. Καθιέρωση και διατήρηση της παράγωγης γάλακτος.

Τα γεγονότα :

  • Το στομάχι του μωρού τεντώνεται στο μέγεθος ενός αυγού μέχρι τη 10η ημέρα.
  • Τα περισσότερα μωρά τρέφονται 8-12 φορές την ημέρα αλλά όχι συγκεκριμένες ώρες. Μπορεί να τραφούν αρκετές φορές την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της μέρας ή της νύχτας.
  • Τα μωρά μπορούν να τραφούν μόνο από ένα στήθος ή μπορεί να τραφούν και από τα δυο. Αφήστε το μωρό σας να αποφασίσει.
  • Περισσότερος θηλασμός σημαίνει περισσότερο γάλα.
  • Οι περισσότερες μητέρες αρχίζουν να παράγουν περισσότερο γάλα από την 3η ή 4η ημέρα.
  • Τα άδεια στήθη παράγουν γάλα γρηγορότερα, τα γεμάτα πιο αργά.
  • Να θηλάζετε μόνο. Αποφεύγετε τις πιπίλες μέχρι ότου το μωρό να μπορεί να ‘’πιαστεί’’ και να θηλάσει κανονικά. Αν το μωρό σας θηλάζει κανονικά, δεν απαιτούνται επιπλέον υγρά εκτός και αν προτείνονται από τον ιατρό σας.
  • Η παραγωγή του γάλακτος σας αυξάνεται περίπου από 1 ουγκιά (30ml) σε 30 ουγκιές (900ml) μεταξύ της 1η και της 40η ημέρας.

Τι να περιμένετε :

  • Αν νιώθετε τα στήθη σας γεμάτα, θηλάστε περισσότερο. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα όχι χειρότερα.
  • Τις ημέρες 3-5 τα μαύρα κόπρανα του μωρού γίνονται στην αρχή πράσινα και μετά κίτρινα. Μετά από αυτό να περιμένετε κίτρινα κόπρανα μεγέθους ενός κέρματος (2.5cm) ή μεγαλύτερα κάθε μέρα.
  • Να περιμένετε 5-6 ή περισσότερες βρεγμένες πάνες κάθε μέρα μέχρι την 5η μέρα.
  • Το μωρό σας θα επανέλθει στο βάρος γέννησης του σε περίπου 2 εβδομάδες.
  • Το μωρό σου μπορεί να θέλει να τραφεί ξανά αμέσως μετά το θηλασμό. Αυτό είναι φυσικό τώρα.
  • Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται 4-5 ώρες την ημέρα. Μπορεί να μην είναι το βράδυ.

 Πράγματα να μάθετε :

  • Να θηλάζετε όποτε το μωρό σας θέλει. Θα καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα όταν το μωρό σας κουνάει το κεφαλάκι του πέρα δώθε με ανοιχτό το στόμα ή όταν βάζει το χεράκι του στο στόμα του.
  • Μην περιμένετε μέχρι το μωρό σας να γίνει ανήσυχο ή να αρχίσει να κλαίει. Όταν είναι αναστατωμένο είναι δυσκολότερο να θηλάσετε κανονικά.
  • Να χρησιμοποιείται μια στάση η οποία είναι βολική για εσάς αλλά και για το μωρό σας.
  • Αν ο θηλασμός πονάει αναζητήστε βοήθεια. Μπορεί να χρειάζεται μόνο μια μικρή αλλαγή στο τρόπο που θηλάζει το μωρό σας για να νιώσετε καλύτερα.
  • Βρείτε μια ομάδα μητέρων κοντά σας. Περάστε χρόνο και με άλλες μητέρες που θηλάζουν.

Από 6 εβδομάδες εώς 6 μήνες – Ο θηλασμός γίνεται γρηγορότερος

Τα γεγονότα :

  • Το στομάχι του μωρού σας είναι μεγαλύτερο και κραταει περισσότερο γάλα. Μπορεί να τρέφεται λιγότερο συχνά.
  • Οι περισσότερες μητέρες δεν νιώθουν γεμάτες πλέον, ακόμα και με πολύ γάλα.
  • Τα μωρά χρειάζονται την ίδια ποσότητα γάλακτος κάθε μέρα από τις 6 εβδομάδες εώς τους 6 μήνες.
  • Τώρα ο θηλασμός αρχίζει να διαρκεί λιγότερο χρόνο από ότι ο θηλασμός με το μπιμπερό.
  • Όταν ο θηλασμός γίνεται σωστά, ένα μωρό πάει καλύτερα με το γάλα τις μητέρας του μόνο, μέχρι 6 μήνες.

Τι να περιμένετε :

  • Τα μεγαλύτερα μωρά σε ηλικία τρέφονται γρηγορότερα. Το μωρό που χρειαζόταν 40 λεπτά για να τραφεί μπορεί τώρα να χρειαστεί 10-15 λεπτά.
  • Κάποια μωρά αυτής της ηλικίας έχουν λιγότερα κόπρανα αλλά παίρνουν βάρος κανονικά.
  • Τα μεγαλύτερα μωρά σε ηλικία μπορεί να τραβηχτούν από το στήθος όταν ακούσουν ή δουν πράγματα γύρω τους.

Πράγματα να μάθετε :

  • Εμπιστευτείτε το μωρό σας να γνωρίζει την σωστή ώρα θηλασμού.
  • Εξασκείστε το θηλασμό όταν είστε μακριά από το σπίτι μέχρι να νιώσετε άνετα. Ακόμα και όταν ο θηλασμός πάει κανονικά μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα από τα παρακάτω.
  • Το μωρό σας μερικές φορές είναι ιδιότροπο(τα περισσότερα μωρά είναι)
  • Θέλει να τραφεί ξανά αμέσως μετά από ένα θηλασμό (τα περισσότερα μωρά θέλουν)
  • Θα θέλει να τρέφεται πιο συχνά(Αυτό καθορίζει την παραγωγή γάλακτος σας)
  • Τα στήθη σας δεν νιώθουν πια γεμάτα ( συνήθως μετά από 3-4 εβδομάδες)
  • Θα θέλει να τρέφεται λιγότερο συχνά ή για λιγότερο χρόνο ( τα μωρά γίνονται γρηγορότερα με την εξάσκηση).
  • Ξυπνάει αρκετές φορές την νύχτα ( τα μωρά χρειάζονται να το κάνουν αυτό για να πάρουν αρκετό γάλα)
  • Δεν μπορείτε να βγάλετε γάλα χειροκίνητα (αυτή η ικανότητα χρειάζεται εξάσκηση)

 Το γάλα σας είναι άφθονο όταν το μωρό παίρνει βάρος μόνο από το θηλασμό.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

 Ηλικία Μωρού          Μέσος Όρος βάρους ανά εβδομάδα       Μέσος Όρος βάρους ανά μήνα                 

Γέννηση εώς 4η                                    ≤ 7-10 %                                                       n/a

μέρα

4η ημέρα εώς                               + 7-8 oz (200-222g)                            1.75-2.0 lbs(0.79-0.88kg)

4 μήνες

4-6 μήνες                                     + 4-5 α. (100-122 g)                           1-1.25 lb. (0.4-0.45 kg)

6-12 μήνες                                     + 2-3 oz. (58-85 g)                             0.5-0.75 lb. (0.23-0.34 kg)

 

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε κάποιο προβλήματα που δεν μπορείτε να λύσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΙΚΗ  ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΣΤΟΜΑΧΙΟΥ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟΥ

δαςδαςας

 

Αυτό το εργαλείο καθίστα εύκολο στους νέους γονείς να φανταστούν το μέγεθος του στομαχιού του νεογέννητου μωρού και πόσο γάλα μπορεί να κρατήσει στη γέννα. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι τα συμπληρώματα δεν είναι αναγκαία και ότι το πρωτόγαλα είναι παραπάνω από αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού.

  Αλλά υπάρχει περισσότερο. Ερευνητές έχουν βρει την 1η μέρα το στομάχι ενός νεογέννητου δεν τεντώνει για να κρατήσει περισσότερη ποσότητα, το ίδιο και μια με δυο μέρες μετά. Αυτό εξηγεί την εμπειρία αμέτρητων νοσοκόμων που έμαθαν με το σκληρό τρόπο ότι όταν ταΐζουμε ένα νεογέννητο μια ή δυο ουγκιές κατά τη διάρκεια της 1η μέρας γέννησης του, το περισσότερο συνήθως επιστρέφει πίσω υπό μορφή εμετού. Τα τοιχώματα του στομαχιού ενός νεογέννητου παραμένουν σταθερά αποβάλλοντας το περισσευούμενο γάλα αντί να επεκτείνονται για να το κρατήσουν. Την 1η ημέρα η χωρητικότητα στομαχιού ενός μωρού είναι περίπου το 1/6 ή 1/4 μιας ουγκιάς  (5 με 7 ml). Καθόλου περιέργως αυτή η ποσότητα πρώτου γάλακτος είναι έτοιμη και περιμένει στα στήθη. Την 3η ημέρα  εφόσον το μωρό παίρνει περισσότερο από αυτά τα μικρά και συχνά γεύματα, το στομάχι του διαστέλλετε περίπου στο μέγεθος Β για να κρατήσει περισσότερο γάλα.  Από την 10η ημέρα το μέγεθος είναι το  Γ.

 Είναι καλή ιδέα να δίνουμε σε ένα νεογέννητο περισσότερο γάλα σε κάθε γεύμα για να προσπαθήσουμε να τεντώσουμε το στομάχι νωρίτερα ?

 ΟΧΙ. Αυτό δεν είναι περίπτωση του όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Γιατί όχι?

 Μικρά, συχνά γεύματα βάζουν τις βάσεις για υγιεινή διατροφή από την αρχή. Οι ενήλικες συμβουλεύονται από ειδικούς ότι είναι πιο υγιεινό να τρώνε σε μικρότερες ποσότητες περισσότερες φορές και το ίδιο ισχύει για τα μώρα και για τα παιδιά. Καλοπιάνοντας το μωρό να τρέφεται παραπάνω οδηγεί σε υπερβολικό τάισμα. Αν η αίσθηση ‘’γεμίσματος’’ γίνει κανονική για ένα μωρό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συνήθειες που συμβάλουν σε παχυσαρκία αργότερα.

Πηγή: http://www.ananiadis-medical.gr