Θηλασμός και εργασία

Η επιστροφή στην εργασία δεν είναι απαραίτητα και λόγος για να απογαλακτισθείτε. Είναι μάλλον ένας λόγος να συνεχίσετε το θηλασμό γιατί θα λείψετε στο μωρό σας κατά την διάρκεια της απουσίας σας. Μέσω του θηλασμού μπορεί να επέλθει η γειτνίαση.

Οπωσδήποτε ένας ορισμένος βαθμός οργάνωσης είναι απαραίτητος. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον εργοδότη σας προκαταβολικά ότι θέλετε να θηλάσετε το μωρό σας.

Εάν θέλετε να βγάλετε το γάλα σας, πρέπει να αρχίσετε να το βγάζετε περίπου 2 εβδομάδες πριν την πρώτη μέρα της εργασίας έτσι ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε μια διαθέσιμη ποσότητα.

Μπορείτε να νοικιάσετε μια αντλία θηλασμού ή να αγοράσετε μια. Εμείς προτείνουμε τη συσκευή άντλησης γάλακτος Lactaline Personal της Ameda. Αν βγάλετε γάλα στη δουλειά, μπορείτε να το μεταφέρετε σε ξεχωριστά πακέτα.

Μπορείτε να διατηρείτε το γάλα σας δροσερό κατά τη διάρκεια της μεταφοράς σας στο σπίτι στην ειδική τσάντα μεταφοράς της Ameda. Μπορείτε επίσης να βγάλετε απ’ ευθείας γάλα μέσα στα σακουλάκια της Ameda, έτσι ώστε να εξοικονομήσετε αποθηκευτικό χώρο. Τα επιθέματα στήθους, τα λεγόμενα LilyPadz είναι αποτελεσματικά στο να προστατεύουν από τη διαφυγή γάλακτος.

Παρακάτω θα βρείτε επιπλέον πληροφορίες για το πώς θα βγάζετε το απόθεμα γάλακτος που έχετε και διάφορα άλλα εξαρτήματα σχετικά με τον θηλασμό.

Τα δικαιώματά σας στην εργασία
Όταν επιστρέφετε στην εργασία σας και θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε, συνήθως έχετε δικαίωμα στο χρόνο που απαιτείται για τον θηλασμό ή την άντληση γάλακτος. να εξοικονομήσετε αποθηκευτικό χώρο. Τα επιθέματα στήθους, τα λεγόμενα LilyPadz είναι αποτελεσματικά στο να προστατεύουν από τη διαφυγή γάλακτος. Παρακάτω θα βρείτε επιπλέον πληροφορίες για το πώς θα βγάζετε το απόθεμα γάλακτος που έχετε και διάφορα άλλα εξαρτήματα σχετικά με τον θηλασμό.

Θηλασμός και ελεύθερος χρόνος

Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας κατά την διάρκεια της 24ωρης εργασία σας ως μητέρα.Σύντομα διαλείμματα και κανονικές ενέργειες ανάπαυλας είναι πολύ σημαντικά για την δική σας καλή κατάσταση και αυτή του μωρού σας.

Παρέχοντας μητρικό γάλα που έχετε αντλήσει, είστε σίγουρη ότι το μωρό σας τρέφεται σωστά ακόμη και όταν είστε απών.

Θηλασμός μακριά από το σπίτι

Μπορείτε να θηλάσετε οπουδήποτε σας ευχαριστεί.Για παράδειγμα, με λίγη εξάσκηση μπορείτε να θηλάσετε χωρίς το μαξιλάρι θηλασμού έχοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Θηλασμός και διατροφή

Υγιή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα όσο θηλάζετε. Η κατανάλωση θερμίδων αυξάνεται μέχρι και 400 kcal.

Μια μητέρα που θηλάζει μπορεί σε γενικές γραμμές να φάει ότι επιθυμεί. Ωστόσο υπάρχει ένας σημαντικός κανόνας, ο οποίος πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν:

  • προιόντα διατροφής που δεν συμφωνούν με τη μητέρα, προκαλούν συγκέντρωση αερίων στο στομάχι, αναγωγή ή αδιαθεσία, μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί πόνο στο στομάχι και πρέπει να αποφεύγονται.

Η μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν τη νικοτίνη και το αλκοόλ. Ωστόσο, σαν γενικός κανόνας, δεν είναι κακό να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα ποτήρι κρασί μετά από ένα καλό γεύμα και μετά το θηλασμό. Κατά τη περίοδο του θηλασμού η απαίτησή σας για υγρά είναι υψηλότερη και η ποσότητα υγρών που θα λαμβάνετε πρέπει να είναι περίπου 2 με 2,5 λίτρα την ημέρα.

Υπάρχει επίσης ειδικό «τσάι θηλασμού», το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή του γάλακτος. Ο μάραθος, άνθη από μοσχολέμονο και μπύρα χωρίς αλκοόλ έχουν παρόμοια δράση. Για να μειώσετε την ποσότητα γάλακτος προτείνεται να πίνετε τσάι μέντα ή πράσινο τσάι και να τρώτε ένα ματσάκι μαϊντανό κάθε μέρα.

Κάπνισμα κατά την διάρκεια του θηλασμού
Η παραγωγή γάλακτος μπορεί να εξασθενίσει από τη νικοτίνη. Δεν πρέπει να καπνίζετε κατά την περίοδο του θηλασμού. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό καπνίστε μόνο μετά τον θηλασμό και όχι μπροστά στο μωρό σας. Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση νικοτίνης όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο ρόλος του πατέρα με το θηλασμό

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ

Μπορεί να έχετε κάποιες ερωτήσεις για τους πατέρες και τον θηλασμό. Τι θα πρέπει οι νέοι πατέρες να περιμένουν τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού τους και τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον σύντροφο τους. Έχουμε απαντήσεις και κάποιες συμβουλές για τους νέους πατέρες, για να θυμούνται καθώς αυξάνεται η οικογένεια τους.

 

Οι πρώτες 40 ημέρες μετά τη γέννηση μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστικές και φορτισμένες! Οι νέες μητέρες χρειάζονται υποστήριξη. Παρακάτω είναι κάποια πράγματα που οι πατέρες μπορούν να κάνουν.

  • Μεριμνήστε για βοήθεια. Σε κάποιες κουλτούρες, οι πρώτες εβδομάδες θεωρούνται ειδικές. Οι μητέρες είναι χωριστά από τους υπόλοιπους για να μπορούν να συγκεντρωθούν στο μωρό τους. Όλες οι δουλειές γίνονται για αυτές. Μετά από αυτό το καιρό, οι μητέρες επαινούνται για την καλή δουλειά που έχουν κάνει. Σε αυτές τις κουλτούρες λίγες μητέρες αποδοκιμάζονται. Όσο περισσότερο μπορείτε να καταφέρετε αυτές τις 40 πρώτες ημέρες τόσο το καλύτερο.
  • Μάθετε για το θηλασμό από αυτούς που βοήθησαν τη σύντροφο σας να θηλάσει. Κάντε ερωτήσεις.
  • Μιλήστε με άλλους μπαμπάδες. Μάθετε για τις εμπειρίες τους με το θηλασμό. Είναι χρήσιμο να μοιράζεστε τις σκέψεις σας και τα συναισθήματα σας- χρειάζεστε και εσείς υποστήριξη.
  • Περιορίστε τους επισκέπτες σε αυτούς που είναι εξυπηρετικοί και υποστηρικτικοί. Αυτός ο χρόνος είναι για εσάς και για τη σύντροφο σας για να μάθετε να φροντίζετε το μωρό σας. Κρατήστε τις επισκέψεις μικρές ή ζητήστε τους να καθαρίζουν και να μαγειρεύουν, έτσι ώστε να φροντίσετε το μωρό σας και να ξεκουραστείτε.
  • Αναζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν πολλά άτομα που μπορούν να σας βοηθήσουν επί πληρωμή για τις δουλειές του σπιτιού ή και για τα βασικά του θηλασμού στο σπίτι σας.
  • Γνωρίστε ποιον να καλέσετε για ερωτήσεις περί θηλασμού. Ενημερωθείτε αν το νοσοκομείο σας έχει γραμμή υποστήριξης θηλασμού ή κάποια ανάλογη ομάδα. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα τοπικές ομάδες θηλασμού για τις μητέρες.

 

Νέοι μπαμπάδες – πώς να έρθετε κοντά με το μωρό σας

Αν δεν έχετε εμπειρία με τα μικρά μωρά, πρώτα να ξέρετε ότι δεν σπάνε εύκολα. Τα μωρά θέλουν να αγγίζονται. Μπορείτε να τα πλησιάσετε και με τρόπο έκτος του θηλασμού.

  • Ξοδέψτε χρόνο με το μωρό σας. Τοποθετήστε το μωρό σας στο στήθος σας. Στα μωρά αρέσει να νιώθουν το δέρμα τους να ακουμπήσει το δικό σας. Κάντε το ένα ελαφρύ μασάζ.
  • Λούσετε το μωρό σας. Μπορεί να είναι μια ευχάριστη ώρα και για τους δυο σας.
  • Αγκαλιάστε το και κάντε ένα περίπατο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει σε περιόδους όπου το μωρό σας είναι ανήσυχο. Τα περπάτημα ηρεμεί τα μωρά.
  • Μιλήστε και τραγουδήστε στο μωρό σας. Με αυτό το τρόπο τα μωρά μαθαίνουν να μιλάνε.
  • Αλλάξτε τις πάνες του μωρού σας. Αυτό γίνετε πιο εύκολο με την επανάληψη. Και όταν το μωρό σας έχει θηλάσει πλήρως οι πάνες δεν θα μυρίζουν άσχημα.
  • Κρατήστε το μωρό σας. Έτσι ώστε η σύντροφο σας να μπορέσει να κάνει ένα μπάνιο ή να φάει.
  • Παίξτε με το μωρό σας. Οι μητέρες και οι μπαμπάδες παίζουν με το δικό τους τρόπο. Με αυτό το τρόπο τα μωρά μαθαίνουν αλλά μπορεί να είναι διασκεδαστικό και για τους δυο σας.

 

Νέοι μπαμπάδες – τάισμα με μπιμπερό

Αν το μωρό σας δεν έχει γεννηθεί πρόωρα ή με ειδικές ανάγκες, περιμένετε να το ταΐσετε με μπιμπερό μέχρι το μωρό να είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδων. Αυτός συνήθως είναι ο χρόνος που χρειάζεται για το μωρό σας να μάθει να θηλάζει καλά και να μπορεί να εναλλάσσει το τάισμα με θηλασμό ή με μπιμπερό χωρίς προβλήματα. Μπορείτε να το ταΐσετε μητρικό γάλα με μπιμπερό που έχει βγάλει/αντλήσει η σύντροφο σας.

 

Νέοι μπαμπάδες: βοηθήστε τη σύντροφο σας να θηλάσει

Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τη σύντροφο σας να θηλάσει.

  • Μάθετε τα σήματα πείνας του μωρού σας. Πρώιμα σημάδια πείνας περιλαμβάνουν : ήχοι ρουφήγματος, να μετακινείτε πέρα δώθε, να μετακινεί το χέρι και τη γλώσσα του. Αν παρατηρήσετε αυτά, πηγαίνετε το μωρό σας στη σύντροφο σας για να θηλάσει.
  • Βοηθήστε τη σύντροφο σας να νιώσει άνετα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά μαξιλάρια για να υποστηρίξουν τα χέρια της και την πλάτη της. Για κάποιες στάσεις, μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια σας για να προσαρμόσει το μωρό σωστά. Θυμίστε της να πάρει μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε τους ώμους και το σώμα της όταν έχει αγκιστρωθεί το μωρό.
  • Βοηθήστε τη σύντροφο σας να μείνει ενυδατωμένη και να τρέφεται. Φέρτε της ένα νερό και ένα υγιεινό σνακ όταν θηλάζει.
  • Βοηθήστε μετά το θηλασμό. Προσφερθείτε στο ρέψιμο του μωρού σας και στην αλλαγή πάνας.
  • Ενθαρρύνετε τη σύντροφο σας να κοιμάται τουλάχιστον μια φόρα την ημέρα. Καμιά φορά δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο στερημένοι από ύπνο είμαστε τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα και ότι ένας επιπλέον ύπνος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
  • Επαινέστε τη σύντροφο σας. Πείτε της ότι είστε υπερήφανος για αυτή και ότι είναι μια καταπληκτική μητέρα.

Νέοι μπαμπάδες : θηλασμός και το σεξ

Όταν το μωρό σας γεννηθεί, η σύντροφο σας θα χρειαστεί χρόνο για να αναρρώσει μετά τη γέννα. Μετά το check up των έξι εβδομάδων, μπορεί να νιώσει έτοιμη πνευματικά και σωματικά για να ξαναρχίσει την σεξουαλική της ζωή. Είναι σημαντικό για εσάς να συζητάτε τα συναισθήματα σας και την προθυμία σας μεταξύ σας. Παρακάτω είναι κάποιες επιπλέον πληροφορίες για να θυμάστε.

  • Μερικές μητέρες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες για σεξ λόγο φόβου πόνου ή ενδεχόμενης εγκυμοσύνης ή απλά λόγο κούρασης.
  • Πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν κολπική ξηρασία εξαιτίας αλλαγών στις ορμόνες τους ενώ θηλάζουν. Η χρήση λιπαντικής ουσίας μπορεί να κάνει το σεξ πιο απολαυστικό και λιγότερο επίπονο.
  • Κατά τη διάρκεια του σεξ, η σύντροφο σας μπορεί να έχει οργασμό που προκαλεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη ευθύνεται και για την απελευθέρωση του γάλακτος από τα στήθη. Για να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα κάλο θα ήταν η σύντροφο σας να θηλάσει πριν το σεξ.

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σύντροφο σας μπορεί να μείνει έγκυος ακόμα και όταν θηλάζει. Αν και είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε την φυσική αντισυλληπτική μέθοδος αν :

1) Το μωρό σας είναι μικρότερο από 6 μηνών.

2) Η σύντροφο σας θηλάζει αποκλειστικά που σημαίνει ότι θηλάζει όποτε θέλει, όχι με μπιμπερό ή με θήλαστρο.

3) Η σύντροφο σας δεν έχει περίοδο ακόμα, μετά τη γέννηση του μωρό. Να θυμάστε ότι συνήθως το σώμα μιας γυναίκας έχει ωορρηξία (απελευθερώνεται ένα ωάριο) πριν τη περίοδο της, έχοντας σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζεται αν βρίσκεστε σε κίνδυνο για εγκυμοσύνη. Η φυσική μέθοδος αντισύλληψης δεν παρέχει 100% προστασία από την εγκυμοσύνη, οπότε είναι καλό να χρησιμοποιείται μια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης αν θέλετε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

 

ΝΕΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ : Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

Πριν από πολλά χρόνια, μετά τη γέννηση ενός μωρού, οι ρόλοι του πατέρα και της μητέρας ήταν συγκεκριμένοι. Συνήθως, ο πατέρας πήγαινε στη δουλειά και η μητέρα έμενε σπίτι με το μωρό. Ο θηλασμός ήταν η μοναδική δουλειά της μητέρας.

 

Σήμερα, περισσότεροι μπαμπάδες είναι πιο ενεργοί στη φροντίδα και στην ανατροφή του μωρού. Αν η σύντροφο σας θηλάζει, μπορείτε να ακόμα να είστε ενεργός γονιός. Όταν η μητέρα δεν είναι διαθέσιμη μπορείτε να παρέχεται στο μωρό σας γάλα που έχει αντληθεί από τη μητέρα. Σε μερικές οικογένειες, ο πατέρας μένει με το μωρό στο σπίτι ενώ η μητέρα δουλεύει έκτος σπιτιού. Σε αυτή τη περίπτωση η μητέρα μπορεί να θηλάσει ενώ είναι σπίτι, ενώ μπορεί να αντλήσει το γάλα για όταν θα λείπει.

 

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε ένα πρόβλημα που δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με το ιατρό σας.

Δίαιτα και θηλασμός

Η ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Τι θα πρέπει να κάνετε και τι όχι.

 

Δεν υπάρχουν τροφές, που κάθε μητέρα που θηλάζει, θα πρέπει να παίρνει. Και δεν υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος να αποστασιοποιηθείτε από την σοκολάτα, πικάντικα φαγητά, κρεμμύδια, σκόρδο, μπρόκολο ή λάχανο. Το κλειδί είναι όλα με μετρό.

 

Να τρώτε όταν πεινάτε

Δεν υπάρχει λόγος να τρώτε παραπάνω από το κανονικά για να παράγετε αρκετό γάλα, απλά να τρώτε όταν πεινάτε. Οι επιπλέον θερμίδες δεν είναι τόσο σημαντικές όσο νόμιζαν παλιά. Τα αποθέματα λίπους σας, στη γέννηση του μωρού σας, παρέχουν τα αναγκαία καύσιμα για την παράγωγη γάλακτος. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μεταβολισμός σας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός όταν θηλάζετε απ’ ότι άλλες φορές. Αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη σας για επιπλέον θερμίδες. Οι περισσότερες ενεργές μητέρες θα χρειαστούν περισσότερες θερμίδες, άλλα θα νιώθουν και πιο πεινασμένες.

Διατροφή και καλής ποιότητας γάλα

Αν και η σωστή διατροφή είναι καλή για εσάς (ενισχύει την ενέργεια σας και την αντοχή σας στις ασθένειες, μια ιδανική διατροφή δεν είναι απαραίτητη για την παράγωγη καλής ποιότητας γάλακτος. Όπως γράφει και η ειδικός θηλασμού Ruth Lawrence, MD, ‘’Σε όλο τον κόσμο, μητέρες παράγουν επαρκές ακόμα και άφθονο γάλα ακλουθώντας ανεπαρκής διατροφές. ‘’Μελέτες έχουν βρει ότι  χρειάζονται συνθήκες λιμού για αρκετές εβδομάδες για να επηρεαστεί το γάλα μιας μητέρας.

Ανήσυχο μωρό – δεν συνδέεται με κάτι που έχετε φάει.

Να θυμάστε ότι κάθε μωρό περνάει μια περίοδο ανησυχίας, αλλά η ανησυχία του μωρού συνήθως δεν συνδέεται με την διατροφή σας. Εκτός της ανησυχίας, άλλα σημάδια σε ένα μωρό είναι το ξηρό δέρμα, υπεραιμία, αίμα στα κόπρανα, εξανθήματα και ο συριγμός. Αν υποψιαστείτε ότι μια τροφή επηρεάζει το μωρό σας, αποφύγετε την. (Το γάλα της αγελάδας καθαρίζει μετά από δυο εβδομάδες), μετά δοκιμάστε να το φάτε ξανά. Αν το μωρό σας αντιδράσει, θα ξέρετε να αποφύγετε αυτή τη τροφή για κάποιες εβδομάδες. (Τα περισσότερα μωρά δεν θα αντιδράσουν μετά από έξι έως εννέα εβδομάδες ηλικίας.) Οι συνήθεις ύποπτοι είναι πρωτεϊνούχα φαγητά τα γαλακτοκομικά, σόγια, ασπράδι του αυγού, φιστίκια και ψαρί. Μόνο αλλάζοντας τη διατροφή σας θα σιγουρευτείτε.

Δίαιτα ενώ θηλάζεται

Η δίαιτα ενώ θηλάζεται μπορεί να είναι ότι καλύτερο, καθώς ο θηλασμός σας βοηθάει να κάψετε τα αποθέματα λίπους σας. Είναι καλύτερο να πηγαίνετε αργά και να χάνεται βάρος σταδιακά. Οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 1800 θερμίδες την ημέρα. Όπως και με άλλα προϊόντα, τα τεχνητά γλυκαντικά επιτρέπονται με μέτρο, μια με δυο μερίδες την ημέρα.

Τροφή που δεν συνδέεται με την αυξημένη παράγωγη γάλακτος.

Από όσο γνωρίζουμε, η τροφή δεν συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή γάλακτος. Η παραγωγή γάλακτος βασίζεται στο πόσες φορές την ημέρα το γάλα σου στραγγίζεται από τα στήθη σου. Όσες περισσότερες φορές θηλάζεται ή στραγγίζετε τα στήθη σας, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε. Για πληροφορίες σχετικά με φυτικά ή συνταγογραφούμενα φάρμακα που αυξάνουν τη παραγωγή γάλακτος, συμβουλευτείτε τον σύμβουλο θηλασμού σας.

 

Ειδικές ανάγκες χορτοφάγων

Αν είστε χορτοφάγος, θα χρειάζεται να παίρνετε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 (όπως τα αυγά ή τα γαλακτοκομικά), να τρέφεστε με φαγητά που έχουν  πρόσθετη βιταμίνη Β12 ή να παίρνετε συμπληρώματα. Αν έχετε χορτοφαγική ή μακροβιοτική διατροφή ή οποιαδήποτε άλλη διατροφή που δεν περιλαμβάνει προϊόντα ζώων, σιγουρευτείτε ότι παίρνετε αρκετή Β12.

 

Κατανάλωση υγρών όταν θηλάζετε

Οι έρευνες δεν έχουν βρει ακόμα κάτι που να συνδέει τα υγρά τα οποία ή μητέρα καταναλώνει με την παραγωγή του γάλακτος της. Ο βασικός κανόνας είναι να πίνετε όταν διψάτε. Για να διευκολύνεται τον εαυτό σας να πίνει νερό όταν διψάτε, κρατήστε ένα δοχείο με νερό κοντά στο σημείο που συνήθως θηλάζεται.

Ένα σημάδι ότι χρειάζεστε να πίνετε περισσότερα υγρά είναι το χρώμα των ούρων σας είναι σκούρο κίτρινο αντί για ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα.

 

Η καφεΐνη με μέτρο

Όπως και με όλα τα τμήματα της διατροφής σας, να σκάφτεστε με μέτρο. Μια με δυο κούπες καφέ (ή άλλα καφεινούχα ποτά) δεν θα προκαλέσουν κάποια αντίδραση. Εκτός αν το μωρό είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο, δεν υπάρχει ανάγκη να αποφύγετε την καφεΐνη εντελώς.

 

Περιστασιακή μπύρα ή κρασί ενώ θηλάζετε.

Μπορείτε να καταναλώσετε περιστασιακά ένα ποτήρι μπύρας ή κρασιού ενώ θηλάζετε, μικρές ποσότητες αλκοόλ στο γάλα δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο η συχνή ή βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη για το μωρό σας.

Μητέρες που θέλουν να αποφύγουν το αλκοόλ στο γάλα τους, μπορούν να πιουν το ποτό τους μετά το θηλασμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ περνάει γρήγορα στο γάλα, κορυφώνοντας στα 30 με 60 λεπτά (60 με 90 λεπτά όταν συνδυάζετε με φαγητό). Αλλά επίσης αποβάλλεται από το γάλα το ίδιο γρήγορα. Για μια γυναίκα 54 κιλών, χρειάζεται 2 με 3 ώρες για ένα ποτήρι μπύρας ή κρασιού να αποβληθεί από το γάλα. Και δεν υπάρχει ανάγκη να αντλήσετε το γάλα με θήλαστρο για να το καθαρίσετε από το αλκοόλ. Καθώς η ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα μειώνεται, το αλκοόλ αποβάλλεται από το γάλα. Αν μια μητέρα που θηλάζει πιει παραπάνω από ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί, θα χρειαστεί παραπάνω ώρα για το αλκοόλ να αποβληθεί από το γάλα.

 

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σας. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με τον ιατρό σας

Λόγοι που χρειάζεστε ένα θήλαστρο

Όταν δεν μπορείτε να είστε εκεί, το μητρικό γάλα σας μπορεί. Οποιαδήποτε νέα μαμά θα σας πει ότι η κατοχή ενός καλού θηλάστρου είναι ουσιώδης για την προμήθεια γάλακτος όταν χρειάζεστε να είστε χωριά από το μωρό σας ή όταν το μωρό σας είναι πολύ πρόωρα ή πολύ άρρωστο για να θηλάσει.

 

ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΕΝΑ ΘΗΛΑΣΤΡΟ

Παρακάτω βρίσκονται λόγοι γιατί οι μητέρες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα θήλαστρο.

 

Διαχωρισμός από το βρέφος

1) Το μωρό σας είναι πολύ πρόωρο ή άρρωστο για να θηλάσει, αλλά θέλετε να του παρέχετε μητρικό γάλα για όταν θα μπορεί να θηλάσει. Κάποια μωρά είναι πολύ πρόωρα ή άρρωστα για να μπορούν να θηλάσουν σωστά. Όταν αυτό συμβαίνει, μπορείτε να αντλήσετε. Το γάλα σας είναι σαν φάρμακο για το μωρό. Τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν και είναι πιθανότερο να αρχίσουν να τρέφονται κανονικά νωρίτερα, που μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν από το νοσοκομείο γρηγορότερα.

2) Θα είσαι χώρια από το μωρό σου εξαιτίας της δουλειάς σου ή για κάποιο άλλο λόγο.

 

Το να αντλείτε όταν είστε χώρια από το μωρό σας βοηθά να του παρέχεται μητρικό γάλα και να αποφύγετε τις δαπάνες και τους κινδύνους της φόρμουλας. Με τη χρήση ενός θήλαστρου έχετε την ευελιξία να ξαναγυρίσετε στη δουλειά ή στο σχολειό χωρίς το μωρό σας να χάσει το γάλα σας.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

1) Το μωρό σας δυσκολεύετε να πιαστεί από τη θηλή σας επειδή τα στήθη σας είναι γεμάτα. Μερικές φορές τα στήθη μιας μητέρας γεμίζουν και είναι δύσκολο για το μωρό να πιαστεί καλά. Αντλώντας για λίγα λεπτά θα έχει ως αποτέλεσμα να μαλακώσουν τα στήθη σας, τη θηλαία άλω και τις θηλές σας τόσο όσο χρειάζεται για να διευκολυνθεί το μωρό σας.

2) Το μωρό έχει πρόβλημα να πιαστεί στη θηλή λόγο του σχήματος της. Αν έχετε επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές, θα είναι πιο δύσκολο για το μωρό σας να αγκιστρωθεί. Χρησιμοποιώντας ένα θήλαστρο για λίγα λεπτά θα σας βοηθήσει να διορθώσετε τις θηλές σας που σημαίνει ότι το μωρό μπορεί να πιαστεί πιο εύκολα.

3) Αντιμετωπίζεται δυσκολίες στο θηλασμό και χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα θήλαστρο για να αναπτύξετε και να διατηρήσετε την προμήθεια γάλακτος όταν δουλεύετε με έναν σύμβουλο θηλασμού για να σας βοηθήσει να θηλάσετε.

 

ΘΕΜΑΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

1) Χρειάζεστε επιπλέον ερεθισμούς στο στήθος σας για να αυξήσετε την προμήθεια γάλακτος. Αν έχετε πρόβλημα παραγωγής αρκετού γάλακτος, η χρήση θήλαστρου, επιπλέον με το θηλασμό θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την παραγωγή. Αντλώντας τα στήθη από γάλα πιο πολλές φόρες κάθε μέρα σας βοηθά να παράγετε γρηγορότερα γάλα. Επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο θηλασμού αν ανησυχείτε για την προμήθεια γάλακτος σας.

 

Αυτές είναι γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν τις συμβουλές του ιατρού σου. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε γρήγορα, αναζητήστε βοήθεια αμέσως. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αν έχετε αμφιβολίες επικοινωνήστε με τον θεραπευτή σας ή με τον ιατρό σας.